Mobiliteitsraad vraagt missie en visie Mobiliteitsplan te herwerken

mobiliteitsplan fileDe Mobiliteitsraad pleit in zijn advies om de missie en visie van het Mobiliteitsplan te herwerken. De Vlaamse Regering moet duidelijker en systematischer aangeven hoe Vlaanderen vanuit de huidige situatie stapsgewijs tot de gewenste visie zal komen. De Mobiliteitsraad stelt maatschappelijke doelstellingen voorop waaraan prioriteiten en strategische keuzes gekoppeld moeten worden. De Mobiliteitsraad vraagt ook de samenhang en wisselwerking met het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen te bewaken.

De Mobiliteitsraad is ook bezorgd over de tijdige realisatie van het Mobiliteitsplan Vlaanderen met respect voor de decretaal voorziene ruimte voor maatschappelijk debat.

Op 25 mei 2012 bracht de Mobiliteitsraad zijn advies uit over de missie en visie van het Mobiliteitsplan Vlaanderen. De Mobiliteitsraad pleit in zijn advies om de visietekst te herwerken en aandacht te besteden aan volgende aspecten:

  • Maatschappelijke doelstellingen vooropstellen en daaraan prioriteiten en strategische keuzes koppelen.
  • Duidelijker en systematischer aangeven hoe Vlaanderen vanuit de huidige situatie stapsgewijs tot de gewenste visie zal komen.
  • De visietekst zuiver houden op wat essentieel toebehoort tot de visie.
  • De samenhang en wisselwerking met het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen bewaken.

De raad waardeert dat hij in deze fase van het planningsproces de kans krijgt zich uit te spreken over de missie en visie, maar vraagt zich af of binnen de voorziene tijd nog voldoende rekening gehouden kan worden met zijn bekommernissen. De raad is bezorgd over een tijdige realisatie van het Mobiliteitsplan Vlaanderen met respect voor de decretaal voorziene ruimte voor maatschappelijk debat.

De Mobiliteitsraad vraagt minister Crevits snel duidelijkheid te verschaffen over het verdere verloop van het planningstraject, de timing van het openbaar onderzoek en de adviesperiode voor de SAR's.